Stijgende grondstof- en verkoopprijzen

Airco installeren?

File van schepen

Het is begonnen met de coronapandemie, schetst directeur Bas Janssen van de Rotterdamse havenondernemersorganisatie Deltalinqs de situatie. Eerst voeren veel minder schepen tussen Azië en Europa en vervolgens zijn mensen toen ze thuis zaten veel meer online gaan bestellen, waardoor de vraag naar elektronica en meubels uit China sterk steeg. ,,Er ontstond een tekort in het aanbod containers op de plek waar ze nodig waren.’’ Dat verergerde door het vastlopen van de containerreus Ever Given in het Suezkanaal en de file van schepen die daarachter ontstond. En nu drijft de sluiting van een aantal Chinese havens vanwege oplaaiende Covid-19-besmettingen de prijs weer verder op.

Dennis de Roo spreekt van ‘een gegeven waarmee we moeten leren leren leven’. Bas Janssen denkt dat de prijs weer zal terugveren, maar nooit meer zo laag zal zijn als het ooit was. Voor het bedrijf Kloosterboer, bekend van de koelvrieshuizen, betekenen de huidige containerprijzen dat ze lastiger aan fruitsap uit Zuid-Amerika komt en dat importeurs naar andere manieren zoeken om hun goederen te verschepen. ,,In dozen op pallets’’, zegt Gerben Paauwe van Kloosterboer. Op termijn kan de consument het volgens hem merken in de prijzen. 

Hoge prijzen worden de norm

Hoge prijzen worden de komende jaren de norm doordat de grondstoffen voor onze producten steeds duurder worden. En die producten gaan daardoor ook meer kosten. Unilever maakte vorige week al bekend de prijzen gemiddeld 4 procent te verhogen. Wen er maar alvast aan.

,,Tijdens de pandemie is de vraag naar alle grondstoffen ingezakt”, zegt econoom Jan-Paul van de Kerke van ABN Amro tegen het AD. ,,Producenten hebben vervolgens het aanbod teruggeschroefd.” Na de lockdowns is de economie veel sneller dan verwacht weer opgestart. ,,En nu concurreren we om een beperkte hoeveelheid grondstoffen.” Unilever maakte vorige week al bekend de prijzen gemiddeld 4 procent te verhogen. Economen verwachten dat de huidige prijsstijgingen tijdelijk zijn, maar dat de gevolgen veel langer aanhouden. Multinationals kopen nú de ingrediënten voor hun producten in voor de komende maanden en jaren om er zeker van te zijn dat ze voldoende aanvoer hebben. ,,Veel grootverbruikers leggen hun behoefte aan grondstoffen voor een langere periode vast in contracten waarin prijs en hoeveelheid worden afgesproken”, zegt de ABN-econoom. ,,Bedrijven in de hele keten zijn terughoudend in het doorberekenen van kosten in de prijzen, omdat ze bang zijn marktaandeel te verliezen. Maar iedereen kijkt naar elkaar: wie gaat de prijzen verhogen? Zodra een paar dat doen, volgen er meer.”

Op de lange termijn zullen de kosten van grondstoffen stijgen en is de trend van hogere prijzen blijvend. De vraag nam al toe door de groeiende wereldbevolking en de toenemende middenklasse. En je kunt met de toenemende landbouwtekorten en het veranderende klimaat uittekenen dat de vraag naar grondstoffen zal toenemen en het aanbod beperkter wordt. Producten als koffie of cacao zullen schaarser worden. Dat heeft allemaal effect op de prijzen van eerste levensbehoeften.”

Leveringsproblemen zijn aanzienlijk

Ook vertragingen komen voor bij uiteenlopende producten. Circa een derde van de respondenten constateert vertraagde leveringen van leidingen en bekabeling en 25% van de installateurs kampt met langere levertijden van sanitairproducten, cv-ketels, warmtepompen en airco’s. Ongeveer een vijfde van de installateurs heeft last van vertraging bij de levering van verlichting en armaturen. Ook hier geldt dat veel installatiebedrijven niet op ieder deelgebied actief zijn.

Wilt u een airco laten installeren?

Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan komen wij bij u langs!

Wij monteren voor dé beste merken