Overtreden van de F-gasregelgeving in Europa

Airco installeren?

Wat zijn F-gassen?

Er zijn twee soorten koudemiddel: natuurlijke en synthetische koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen – ook wel F-gassen genoemd – worden het meest gebruikt, maar zijn enorm schadelijk voor het milieu. Ze dragen bij aan het gat in de ozonlaag. Daarom worden synthetische koudemiddelen de komende jaren stapsgewijs verboden. Tot het zover is, geldt een Europese wet die je verplicht een F-gassen certificaat te halen. Zonder dit certificaat mag je geen werkzaamheden aan een koelkringloop verrichten, zoals installeren, onderhouden en storingen oplossen.

Europa

De Europese Commissie stelt nieuwe boetes en een maximale gevangenisstraf van ten minste zes jaar voor de overtredingen van de F-gassenregelgeving. De nieuwe voorstellen hebben het doel de milieustrafrechtrichtlijn 2008/99/EG te vervangen en te actualiseren door gemeenschappelijke minimummaatregelen vast te stellen voor de Europese lidstaten bij de vervolging van milieucriminaliteit. Het definieert nieuwe milieudelicten, stelt een minimumniveau voor sancties vast en versterkt de doeltreffendheid van de samenwerking op het gebied van rechtshandhaving. Het verplicht lidstaten ook om mensen die milieudelicten melden te ondersteunen en bij te staan ​​en mee te werken aan de handhaving.

Uiteenlopende sanctiebedragen in lidstaten

De Europese Commissie laat lidstaten vrij om zelf sancties vast te stellen, al dringt men er wel op aan dat straffen “doeltreffend, evenredig en afschrikkend moeten zijn”. Het gevolg is dat de boetes per lidstaat sterk verschillen. In het Verenigd Koninkrijk kan een inbreuk op de F-gasregels een boete opleveren van 1.120 tot 225.000 euro, in Duitsland kunnen boetes worden uitgedeeld tussen 100 en 50.000 euro, en in Polen riskeren overtreders een boete tussen 140 en 7.000 euro. Op dit moment zijn er veel bedrijven en personen die zonder het F-gassen certificaat werken. Of een bedrijf gecertificeerd is en veilig te werk gaat kan je hier: Search Company – Fgassen (infomil.nl) (F-Gassen Certificaat) en hier: STEK check | STEK vinden. (STEK Certificaat)

Wilt u een airco laten installeren?

Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan komen wij bij u langs!

Wij monteren voor dé beste merken