Veel gebouwen in Nederland voldoen niet aan de ventilatie-eisen die het Bouwbesluit stelt. Techniek Nederland vindt daarom dat de ventilatievoorzieningen van met name horeca-gebouwen, concertzalen en nachtclubs zo snel mogelijk moeten worden gecontroleerd. De installatiekoepel reageert daarmee op het RIVM-rapport dat gisteren is verschenen. Uit het rapport blijkt dat goede ventilatie het aantal coronabesmettingen flink kan beperken.
Eén op de vijf ventilatiesystemen werkt niet goed
Zeker 20% van de ventilatiesystemen in Nederlandse gebouwen functioneert niet naar behoren. Dat is de voorzichtige inschatting van Techniek Nederland op basis van een inventarisatie onder gespecialiseerde leden. In scholen is de situatie ronduit alarmerend. Onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat zien dat een kwart van de schoolgebouwen (zo’n 1.100 in totaal) nog niet voldoet aan de ventilatie-eisen.
70% minder besmettingen
Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland: ‘Ventilatie kan ons helpen om weer op een veilige manier van gebouwen gebruik te maken. Als nachtclubs en concertzalen voldoen aan de ventilatie-eisen in het Bouwbesluit, valt het aantal besmettingen volgens het RIVM maar liefst 70% lager uit.’ Van der Linden adviseert eigenaren en beheerders van gebouwen om zo snel mogelijk het ventilatiesysteem te laten controleren. Waar nodig kunnen zij dan direct verbeteringen laten aanbrengen. Van der Linden: ‘Het risico op besmettingen is in de winter groter, omdat het bij koud weer minder voor de hand ligt om ramen of deuren open te zetten.’ Het luchten van een ruimte is volgens Van der Linden altijd goed, maar is geen vervanging van goede ventilatie.
Ventilatie te vaak een sluitpost
In veel gevallen voldoen gebouwen niet aan de ventilatie-eisen doordat de omstandigheden veranderd zijn. Gebouwen kunnen bijvoorbeeld in de loop van de tijd een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing kan voor een nieuwe situatie zorgen. Volgens Techniek Nederland zijn controle en aanpassing van het ventilatiesysteem te vaak een sluitpost bij het gebouwbeheer.
Onderhoud en rendement van je airco
Een aircosysteem is tijdens het gebruik altijd een beetje vochtig aan de binnenkant. Dit is onlosmakelijk verbonden met het produceren van koude lucht. Als de airco niet goed wordt onderhouden kunnen zich daar algen of schimmels nestelen. Door de airco te laten reinigen en desinfecteren kan dit worden voorkomen en ademt u ‘gewoon’ schone, frisse lucht in.
Om ervoor te zorgen dat uw aircosysteem lang mee gaat zal de airco onderhouden moeten worden. Wanneer dit niet gebeurt kan de airco vervuild raken, waardoor hij bijvoorbeeld zijn warmte minder goed kwijt kan. Dit heeft als resultaat dat de airco meer moeite moet doen om een bepaalde capaciteit te halen, wat u als gebruiker vervolgens terugziet aan de energierekening. In het ergste geval kan uw airconditioningsysteem de gewenste temperatuur niet halen en kan de airco waterlekkages veroorzaken of in storing gaan. Een airco is gevuld met chemisch koudemiddel wat verantwoordelijk is voor het proces van verwarmen en koelen. De molecuulstructuur van een koudemiddel is heel klein en de doordringbaarheid is vele malen groter dan die van lucht. Koudemiddel heeft dus simpelweg een kleiner gaatje nodig om te ontsnappen. Omdat het onder hoge druk staat en een airco bewegende onderdelen bevat is er altijd een kleine kans dat dit daadwerkelijk gebeurd. Zo’n lek hoeft u niet gelijk door te hebben: als het lek heel klein is, kan het wel een jaar duren voor die leeg is. Zodra de airco te weinig koudemiddel bevat gaat de airco echter gewoon iets harder draaien zodat hij alsnog warme of koude lucht levert.
Naast dat dit meer energie kost creëert het ook andere problemen. Bij een tekort aan koudemiddel kan een airco zijn eigen compressor niet goed meer koelen. De compressor, die ook zorgt voor het olietransport in het systeem, zal hierdoor sneller slijten en de airco minder goed smeren. Wanneer het tekort aan koudemiddel pas na langere tijd wordt vastgesteld, zullen de componenten in de airco dus al deels versleten zijn. Mocht een airco uiteindelijk defect raken ten gevolge van niet uitgevoerd onderhoud kan dit er bovendien voor zorgen dat u geen aanspraak maakt op de garantie.